fredag 10 december 2010

Mina, relativt nya, kokböcker =)


Bär och Bakverk och Mauds bästa tårtor köpte jag ju i somras, men jag har ju inte invigt dem riktigt än, så de får väl räknas som nya ändå (fast jag har bakat en blåbärsmazarin-kaka ur den förstnämnda, och den var fantastisk!).

Leilas One more slice fick jag av mamma nyligen och Historiebok för kakälskare har jag länge sökt efter men den har utgått hos förlaget. Till slut hittade jag den på tradera =)    De andra böckerna ärvde jag efter mormor: det är Anna Bergenströms Annas kakbok, Anna olssons Praktisk kokbok från 1943 och Sju Sorters Kakor från 1944. I Praktisk kokbok var det oväntat många vegetariska rätter (som patéer, nötbiffar vegetariska smörgåstårtor etc) men jag antar att det kan bero på krisåren? I sju sorters kakor var det härliga bilder och när jag letade recept til en mjuk pepparkaka fanns där t o m en "kristidskaka"


Kristidskaka från 1944:

3 dl strösocker
2 dl surmjölk
4 dl kornmjöl
1 dl vetemjöl
1 1/2-2 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk kanel
1 1/2 tsk nejlikor
1 1/2 tsk ingefära
en liten klick smör eller margarin
1 msk sirap

Ingredienserna arbetas samman. Degen hälles i smord och bröad form. Gräddas i medelvarm ugn, 200-225 grader.
(Jag gillar tillvägagångs-beskrivningarna i de gamla kokböckerna. det är liksom inget tjafs eller 9 olika punkter som skall följas. Det står inget om gräddningstiden eftersom det är olika beroende på ugn och värme, man får helt enkelt hålla koll tills den blir som man vill ha den).


Bilderna är från Sju Sorters Kakor anno 1944

Inga kommentarer: